Istorie


Infiintat in 1995, Colegiul Juridic de Studii Europene este rezultatul unui  parteneriat academic de exceptie intre Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si un consortiu de universitati franceze in fruntea carora se afla Universitatea Paris I Sorbonne. Spatiu universitar de elita al francofoniei, Colegiul Juridic ofera cursuri de Drept cu  specializare in Dreptul European al Afacerilor. Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne elibereaza pentru absolventii colegiului  diplome franceze de Licenta in Drept sau Diplome de Master I si II "Dreptul si guvernanta afacerilor internationale si europene".


O tradiție de lungă durată

In 1864, dupa ce a adoptat Codul Comercial si Codul Penal si in entuziasmul ce caracteriza la cea data elita francofona si francofila din tara, Romania a adoptat Codul Civil Francez. Dreptul francez nu s-a impus in spatiul romanesc ca urmare a unei dominatii de ordin politic ori militar, ci prin intermediul unei profunde influente culturale, facilitata neindoielnic de existenta unui patrimoniu juridic mostenit din Dreptul Roman.

Astfel, Franta si Romania impartasesc acelasi spirit in abordarea chestiunilor juridice si a institutiilor statului.

Traditia indelungata a relatiilor dintre juristii francezii si cei romani a condus astfel in mod firesc la o colaborare universitara extrem de bogata, in mod special intre Facultatea de Drept din Paris si Facultatea de Drept din Bucuresti. Numerosi studenti romani au venit in capitala franceza pentru a-si desavarsi pregatirea si s-au intors apoi acasa, pastrand o legatura speciala cu Franta ca si cu toti cei pe care i-au intalnit la cursurile  de Drept Civil ori la cele de Institutii Politice. Printre cei mai cunoscuti se numara si d-na  Sarmiza D. Bîlcescu care s-a remarcat  ca prima femeie care a obtinut licenta in drept in Franta si  apoi titlul de Doctor in Drept, devenind ulterior intoarcerii sale in Romania prima femeie avocat din Europa.
 

Sorbona la București

La initiativa Universitatii Paris I si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe si al Educatiei Nationale din Franta a luat  fiinta in anul 1994 Institutul Franco-Roman de Dreptul Afacerilor si Cooperare Internationala Nicoae Titulescu- Henrri Capitant, acesta asigurand tinerilor diplomati romani si juristilor de profesie pregatirea post universitara in domeniul dreptului si  al economiei. Institutul oferea la absolvire o diploma comuna in Dreptul Afacerilor, diploma eliberata de cele doua institutii academice, Facultatea de Paris I Pantheon Sorbonne si  Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

Vazand succesul  inregistrat la deschiderea sa, foarte repede s-a trecut la o noua etapa: deschiderea unei reprezentante juridice francofone care sa permita studentilor romani din cadrul Facultatii de Drept din Bucuresti obtinerea unei diplome franceze, in completarea studilor lor juridice. Colegiul juridic Franco-Roman de studii europene si-a deschisa astfel portile in anul 1995.

El permite celor interesati obtinerea unei diplome de Licenta in Drept eliberata de Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne, ca si si o diploma de Master in Dreptul Afacerilor.

Colegiul  este sprijinit de un Consortium de Universitati franceze dintre cele mai prestigioase .

Activitatile institutului au fost treptat integrate celor  de la Colegiu  pana in anul 2003 cand Diploma universitara in Dreptul Afacerilor face loc Masterului Profesional de Drept European si Drept International al Afacerilor, program ce vine in completarea programei oferite de colegiu.

Colegiul este astazi un loc de elita  foarte cunoscut in lumea academica fiind apreciat  pentru calitatea pregatirii « a la francaise ». Insusi presedintele Romaniei a tinut sa sublinieze acest lucru acordand Colegiului titlul de Cavaler al ordinului national cultural in 27 Noiembrie 2009.

In 2015, cu prilejul implinirii a 20 de ani de la infintarea Colegiului, in semn de apreciere pentru contributia remarcabila avuta la formarea specialistiilor in domeniul juridic, care sa reprezinte Romania la Universitati de prestigiu din lume, Presedintele Romaniei a conferit Colegiului Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, categoria H "Cercetarea stiintifica".