Istorie


Infiintat in 1995, Colegiul Juridic de Studii Europene este rezultatul unui  parteneriat academic de exceptie intre Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si un consortiu de universitati franceze in fruntea carora se afla Universitatea Paris I Sorbonne. Spatiu universitar de elita al francofoniei, Colegiul Juridic ofera cursuri de Drept cu  specializare in Dreptul European al Afacerilor. Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne elibereaza pentru absolventii colegiului  diplome franceze de Licenta in Drept sau Diplome de Master I si II "Dreptul si guvernanta afacerilor internationale si europene".


O tradiție de lungă durată

In 1864, dupa ce a adoptat Codul Comercial si Codul Penal si in entuziasmul ce caracteriza la cea data elita francofona si francofila din tara, Romania a adoptat Codul Civil Francez. Dreptul francez nu s-a impus in spatiul romanesc ca urmare a unei dominatii de ordin politic ori militar, ci prin intermediul unei profunde influente culturale, facilitata neindoielnic de existenta unui patrimoniu juridic mostenit din Dreptul Roman.

Astfel, Franta si Romania impartasesc acelasi spirit in abordarea chestiunilor juridice si a institutiilor statului.

Traditia indelungata a relatiilor dintre juristii francezii si cei romani a condus astfel in mod firesc la o colaborare universitara extrem de bogata, in mod special intre Facultatea de Drept din Paris si Facultatea de Drept din Bucuresti. Numerosi studenti romani au venit in capitala franceza pentru a-si desavarsi pregatirea si s-au intors apoi acasa, pastrand o legatura speciala cu Franta ca si cu toti cei pe care i-au intalnit la cursurile  de Drept Civil ori la cele de Institutii Politice. Printre cei mai cunoscuti se numara si d-na  Sarmiza D. Bîlcescu care s-a remarcat  ca prima femeie care a obtinut licenta in drept in Franta si  apoi titlul de Doctor in Drept, devenind ulterior intoarcerii sale in Romania prima femeie avocat din Europa.

 

Sorbona la Bucuresti

 La inițiativa unor academicieni de la Paris 1 Panthéon Sorbonne și cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Educației Naționale, al Învățământului Superior, Cercetării și Integării Profesionale, a fost creat, la București, în 1994, Institutul Franco-Român de Drept al Afacerilor și Cooperare Internațională Nicolae Titulescu - Henri Capitant. Acesta propune un program de formare post-universitară specializat destinat tinerilor absolvenți români de drept sau economie și profesioniștilor în domeniul juridic. Institutul acorda atunci un Diplomă de Universitate comună în dreptul afacerilor, semnată de Paris 1 Panthéon Sorbonne și Facultatea de Drept a Universității din București.

Succesul este imediat, atât de mult încât, foarte repede, se ia în considerare deschiderea unei linii de studii juridice francofone, care să permită studenților români înscriși la Licența în Drept să obțină o diplomă franceză în completarea studiilor lor juridice românești. Începând cu anul universitar 1995, Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene își deschide porțile. Acesta permite obținerea Licenței în Drept de la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, precum și a Masteratului în Dreptul Afacerilor. Era sprijinit, la vremea respectivă, de un Consorțiu de susținere, care includea aproximativ zece universități, printre cele mai prestigioase din Franța.

Activitățile Institutului sunt treptat integrate în cele ale Colegiului, până în 2005, când Diplomele de Universitate în Dreptul Afacerilor sunt înlocuite de Masteratul profesional în Dreptul Afacerilor Internaționale și Europene, care completează programul Colegiului.

În 2013, este înființat Institutul Francofon Doctoral și Postdoctoral, destinat să sprijine doctoranzii francofoni care redactează teza de doctorat în limba franceză și să le ofere, printre altele, acces privilegiat la numeroasele activități științifice organizate sau co-organizate de Colegiul Juridic.

Începând din 2015, Colegiul Juridic pune în aplicare o politică de dezvoltare internațională, permițându-i să primească mulți studenți internaționali în cadrul Masterului său francofon în Drept Internațional și European al Afacerilor, ale cărui cursuri sunt predate exclusiv în limba franceză. Astfel, mulți studenți francofoni din Europa și alte continente se alătură colegilor lor români în cadrul Colegiului.

Acest tip de primire continuă acum în cadrul noului Master 2 indiferent în Dreptul și Guvernanța Afacerilor Internaționale și Europene, deschis în 2018. Acest Master permite acum studenților Colegiului să aleagă între două linii: linia "dreptul afacerilor internaționale și europene", pentru cei care doresc o carieră în sectorul privat, și linia "guvernanța afacerilor internaționale și europene", pentru studenții care doresc să lucreze în cadrul funcției publice românești, europene sau internaționale, sau în organizații nonguvernamentale.

 Ofițer al Ordinului Meritului Cultural al României
 
Colegiul rămâne un loc de elită universitară bine cunoscut în lumea academică și apreciat pentru calitatea învățământului său „în stil francez”. Președintele Republicii România însuși a dorit să sublinieze acest lucru acordând Colegiului titlul de Cavaler al Ordinului Național Cultural, pe 27 noiembrie 2009.
Devenit în ultimii ani un adevărat pol științific, combinând activități de cercetare și formare, Colegiul Juridic a fost din nou recompensat de Președintele României, care l-a decorat pe 11 mai 2015 cu titlul de Ofițer al Meritului Cultural, categoria H „Cercetare Științifică”.